21 apr. 2011

OBICEIURI DIN STRĂBUNI

Obiceiul de a vopsi ouă şi a le aduce în dar celor apropiaţi în ziua de Paşti vine din cele mai vechi timpuri. Se consideră că el este legat de numele Mariei Magdalena, care înainte de a-şi oferi împăratului Tiberiu un ou roş, spunînd: "Hristos a înviat!" Oul întotdeauna a fost considerat simbolul începutului unei vieţi noi. Conform tradiţiilor, ouăle puteau fi vopsite sau zugrăvite, adică incrustate. Pentru a le vopsi, erau fierte în zeamă de coji de ceapă, frunze de mesteacăn sau zaţ de cafea. În acest scop, se foloseau şi ierburile, îndeosebi şofranul. După fierbere, pentru a le face să lucească, ouăle (ca şi cum, de altfel) erau şterse cu o cârpă muiată în ulei. Incrustarea ouălor cere mult timp, muncă. Este o adevărată artă. Cu o uneală specială, ce avea în vîrf o sârmuliţă, se aplică pe ou - cu ceară topită - un anume desen. Cufundat în vopsea, locurile atinse cu ceară rămâneau nevopsite. Anumite ozoare puteau f obţinute cu ajutorul unor panglici. Se mai foloseau fâşii de stofă de mătase, aţe ş.a. Pentru vopsirea ouălor în condiţii casnice, se vindeau vopsele aurii, argintii, "demarmoră", lacuri speciale de diferite culori. De Paşti, pe tejghele magazinelor, apăreau cele mai ciudate ouă vopsite - şi comestibile, şi decorative! Spre bucuria copiilor, se vindeau ouă din zahăr, de marmeladă, cu nuci şi ciocolată de toate dimensiunile. Unele conţineau în mijloc o surpriză. Şi ouăle decorative erau foarte variate - din sticlă, porţelan, pietre scumpe, din aur sau argint.
OBICEIURI POPULARE DE PAŞTI
Pe timpuri, în ziua de Paşti, ţăranii mângăiau calul cu un ou, "să fie neted ca oul". Copii se spălau dimineaţa cu apă dintr-un lighenaş, în care erau câţiva bănuţi şi un ou roş, frecându-şi obrăjorii, - să fie sănătoşi, rumeni, precum oul. Ciocănitul ouălor trezea multă veselie, dar avea şi o semnificaţie: se presupunea că cel ce câştigă va avea mult noroc pe parcursul anului.

CULORILE OUĂLOR DE PAŞTI Fiecare culoare, folosită la încondierea sau vopsitul oălor de Paşti, are anumită semnificaţie.
Galbenul simbolizează lumina, recolta bogată, ospitalitatea.
Roşu este simbolul sîngelui, deci, al vieţii, al dragostei, al bucuriei de a trăi.
Albastrul cerului reprezintă simbolul sănătăţii, al puterii de viaţă.
Negrul simbolizează statornicia, neclintirea, veşnicia
Moaroul este simbolul pământului roditor.
Ouăle vopsite şi încondeiate împodobesc masa la cea mai mare sărbătoare a creştinilor - Sfintele Paşti, ziua învierii lui Isus Hristos. Paştele simbolizează puterea lui Dumnezeu care L-a înviat pe Fiul Său Isus şi an de an reînvie natura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu