18 ian. 2014

CĂRȚI JUBILIARE 2014

Expoziție virtuală
Rudyard Kipling. Cartea Junglei 
120 de ani de la publicare.
Publicată în 1894, ”Cartea junglei” este considerată o lucrare clasică a literaturii universale și încîntă pe orice cititor prin umorul cu care sunt reproduse întîmplările din viața animalelor, care ar putea foarte ușor să semene cu aspecte din societatea umană. Contactul lui Mowgli cu animalele junglei descoperă însușiri care, cu ușurință pot fi asemuite cu cele ale oamenilor: curaj, înțelepciune, demnitate, dar și laudă, oportunitate, dorința de a stăpîni abuziv. Este o carte pentru toate vîrstele. Scrisă într-un stil ușor, relaxant și amuzant este o plăcere să o citești și să o recitești.
Jules Renard. Morcoveață
120 de ani de la publicare.
Este o capodoperă a literaturii franceze pentru copii și părinți de orice vîrstă. Publicată în 1894, pe cînd J.Renard avea 30 de ani, „Poil de carotte” (Morcoveață) conține o suită de „instantanee” din copilăria autorului. Povestea lui Morcoveață este un roman în care amintirile amare ale scriitorului conturează imaginea unui copil nefericit, care simte nevoia dragostei și ocrotirii părintești. Profundele trăiri, analizate cu rafinament, dezvăluie, sub lumina unui umor uneori vesel, alteori trist sau cu accente sumbre, un univers al copilăriei, filtrat prin ochii unui copil de o sensibilitate excesivă și cu o personalitate complexă.
Mark Twain.Aventurile lui Huckleberry Finn
130 de ani de la publicare.
Publicată pentru prima dată în anul 1884, această operă este una dintre cele mai iubite cărți ale literaturii americane și face pandant cu Aventurile lui Tom Sawyer. Aceasta relatează lungul șir de întîmplări și peripeții prin care trec cei doi prieteni, Tom și Huck. În toate escapadele lor sunt însoțiți de fluviul Mississippi, un adevărat personaj al romanului, iar episoadele prin care trec aduc în prim plan portretele vii ale locuitorilor din Sud, cu limitele și prejudecățile lor, toate ironizate de Mark Twain. Erou principal al acestei frumoase narațiuni, emană naturalețe și nonconformism, dragoste de libertate și adevăr, toate exprimate printr-un limbaj adecvat mentalității adolescentine.
Alexandre Dumas. Cei trei mușchetari –
170 de ani de la publicare.
Publicat în 1844, romanul lui A. Dumas rămîne a fi una dintre cele mai iubite cărți din toate timpurile. „Cei trei mușchetari” a rămas pînă astăzi, cartea de aur a multor generații de cititori. Cartea cuprinde impresionanta poveste plină de acțiuni, intrigi și suspans a lui D’Artagnan, un tînăr nobil în căutare de aventură, și a celor trei curajoși spadasini Athos, Porthos și Aramis. Cei patru își unesc forțele pentru ai apăra pe Rege și pe Regină împotriva uneltirilor puse la cale de Cardinal, vicleanul lor rival politic. Prietenia lor călăuzită de îndemnul ”Toți pentru unu și unul pentru toți”, îi va ajuta să-și ducă la bun sfîrșit acțiunile eroice. Numeroase crime, duieluri, povești de iubire și înfruntări mortale sunt presărate de-a lungul acestei minunate povești, din care triumfătoare ies, în cele din urmă, curajul, loialitatea și prietenia.
Mark Twain . Un yankeu din Connecticut la curtea regelui Arthur
125 de ani de la publicare.
Apărut în 1889, este unul dintre cele mai citite romane ale lui Mark Twain. Acțiunea romanului are loc în Anglia secolului VI, cu realitățile ei dure și contrastante, ceea ce-i permite să-și dezvăluie cu tot sarcasmul satira împotriva realităților revoltătoare dominante și în patria sa în plin secol al XIX-lea. De îndată ce-și revine după lovitura primită în cap, care l-a expediat cu o mie trei sute de ani în urmă, Hank se comportă ca un fiu fidel al pragmaticei Americi. Se ”orientează pe teren”, se documentează și concepe un vast plan de demitizare, demistificare, de ”săpare” a ruginitelor instituții feudale. Plan care îl și împlinește.
Raffaello Giovagnoli. Spartacus
140 de ani de la publicare.
Publicat în 1874 ”Spartacus” prezintă o lectură antrenantă, pentru mulți cititori, în primul rînd, prin implicarea în acțiune a unor personaje istorice celebre din istoria Romei. Este una dintre cărțile care învie în fața ochilor realitățile și moravurile societății umane din cele dintîi secole de dinaintea de Hristos, cînd imperiul era în plin proces de expansiune.
Nu ratați să citiți acest roman căci după cum spunea Tudor Palladi ”Romanul Spartacus este nu numai un incomparabil popas în templul Romei antice, ci și o fericită întîlnire cu o operă demnă de toate timpurile. Spartacus simbolizează răzvrătirea, dar și măreția libertății”.
Mihail Sadoveanu. Viața lui Ștefan cel Mare
80 de ani de la publicare.
Mesajul acestei cărți este excepțional prin aducerea în prim-plan a unei personalități de geniu - Ștefan cel Mare, un domnitor care s-a gîndit întotdeauna la poporul său și n-a cedat nimănui nici o palmă de pămînt românesc. Mihai Sadoveanu ne farmecă prin exprimarea sa meșteșugită și memorabilă, exploatînd cu mare efct artistic întîmplări, fapte și fenomene cu sens adînc simbolic. Este o lucrare a cărei actualitate nu se ofilește cu trecerea timpului.
Dragi elevi vă așteptăm la biblioteca noastră pentru a citi sau reciti aceste și multe alte cărți jubiliare în anul 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu