2 oct. 2015

Expoziție virtuală

                 Știți voi oare cine-i Mary Poppins
Neobișnuita bonă Mary Poppins este eroina basmului fantastic cu același titlu de Pamela LyndonTravers (1899-1996), scriitoare care s-a născut și a crescut în  Australia, ducînd o viață simplă, dar legată de vechile tradiții. Aici ea a publicat mai întîi numeroase poezii, însă adevărata carieră de scriitoare și-a început-o în Anglia, unde a colaborat la o serie de ziare irlandeze și englezești. Un prieten a citit primele capitole din ”Mary Poppins” și le-a dus apoi unui editor, care imediat i-a oferit un contract pentru întreaga carte. Cărțile despre Mary Poppins sunt fantastice, în ele autoarea descriind minunatele întîmplări petrecute în casa familiei Banks, de pe Aleea Cireșilor, numărul șaptesprezece.  ”Mary Poppins”. În prima carte Mary Poppins, adusă de vîntul dinspre răsărit ținând într-o mână umbrela iar în celaltă geanta din material de covor, așa cum spuneau copiii, intră în casa unde Jane, Michael și gemenii John și Barbara o așteptau cu nerăbdare. Noua bonă fiind mai severă cu Jane și Michael, aceștia credeau că nu se vor distra, dar s-au înșelat, deoarece zilele ce urmau să le petreacă cu Mary Poppins aveau să fie de vis. Purtați de imaginație, au pășit într-o lume magică, unde puteau sta în aer pe un scaun servind ceaiul și distrându-se pe seama vacii dansatoare și a altor întîmplări. Dar sosește și ziua cînd vântul dinspre apus își face simțită prezența, iar Mary Poppins pleacă fără să-și ia rămas bun. În cartea ”Mary Poppins
deschide ușa” eroina se întoarce în casa Banks. Era ultima zi din Anul Vechi și copiii auziră că la ora douăsprezece se termină anul. Ei se treziră și coborâră în parc, unde deodată în jurul lor se adunară multe jucării și personaje din cărțile lor. La bătaia orei douăsprezece a ceasului toate dispărură. Era o dimineață geroasă, dar foarte ciudată. Mary începuse să pună la loc toate lucrurile în perfectă ordine. Copiii nu știau că în acea zi ea va deschide ușor ușa. Foarte ciudat pentru copii, toți locuitorii își luau rămas bun de la ea în timp ce Mary plecase. Copiii și-au dat seama că ea plecase. Aventurile din cartea ”Mary Poppins în parc” s-au întâmplat în timpul celor trei vizite pe care le-a făcut  Mary Poppins familiei Banks. Să nu credeți, deci, că e vorba de a patra vizită. Mary Poppins nu poate să vină și să plece la nesfârșit. Și-apoi, nu uitați că trei este un număr norocos. Cei care o știu pe Mary Poppins au să recunoască multe personaje cunoscute în această carte.  ”Toată lumea ar trebui să aibă o casă” – crede Pamela Travers.
Este greu să nu fie de acord cu aceste cuvinte cei care au citit cartea  ”Mary Poppins și Casa de Alături”. Această carte este pentru copiii care iubesc să trăiască într-un mod în care povestea este viața reală, iar viața ca atare e un basm. Și pentru adulți, care pot și doresc să creeze o așa viață pentru copii. Era ziua din ajunul solstițiului de vară, iar Mary Poppins se pregătea să plece în parc cu cei cinci copii ai familiei Banks. Ea urma să se întâlnească în parc cu mama paznicului și cu multe personaje din mitologia greacă (Castor și Polux, Orion etc.). Cum a trecut ziua aceasta, aflați din cartea   ”Mary Poppins pe Aleea Cireșilor”. ”Pline de viață și scânteiind de vrajă...” - aceasta este descrierea pe care Walter de la Mare (poet, scriitor și romancier englez) o face celor șase cărți mult îndragite ce îi sînt dedicate lui Marry Poppins, povești care au încântat deopotrivă copii și adulți de-a lungul mai multor generații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu