28 ian. 2013

Iulian Filip – 65 de ani de la naștere

EXPOZIȚIE VIRTUALĂ
 ”Poetul care apropie copiii de miracolul textului”
(Iulian Filip - 65 de ani de la naștere)
Iulian Filip - poetul, prozatorul, eseistul, dramaturgul și graficianul pe data de 27 ianuarie a împlinit frumoasa vîrstă de 65 de ani. Este o prezență activă, tonică și distinctă în cadrul concertului baroc al literaturii basarabene. De la debutul său editorial din 1974 cu placheta de versuri ”Neîmpăcatul meșter” și pînă astăzi a tipărit vreo 30 de cărți, majoritatea dintre ele împrospătînd sensibil domeniul literaturii pentru copii: ”Cenușar –Voinicul și Cenușăreasa-Mireasa”, ”Primiți căluțul?”, ”Copăcel-copăcel”, ”Moara cu plăcinte”, ”Ruga iezilor cei trei” ș.a. Piesele sale – ”Pîinică de la iepure”, ”Moara cu plăcinte”etc – au figurat, mulți ani de-a rîndul, pe afișele teatrelor din Chișinău, în felul acesta apropiind generații de copii de miracolul motivelor folclorice românești. Piesele, dialogurile, și scenetele lui Iulian Filip au intrigă,acțiune și personaje memoriabile pilduitoare. Pentru a pătrunde mai profund în misterioasa  lume a cărților lui Iulian Filip filiala A. Russo a organizat o expoziție virtuală Poetul care apropie copii de miracolul textului” (Iulian Filip - 65 de ani de la naștere) unde a expus cîteva dintre cărțile sale pentru copii și vă invită la bibliotecă pentru a le lectura.
Filip, Iulian. Moara cu plăcinte. Iulian Filip;- Ch. : Prut Internațional, 2007. – 201 p.
Cartea face parte din colecția Teatru pentru copii și este accesibilă copiilor de toate vîrstele.Textele în proză sau în versuri din această colecție – dialoguri, scenete, piese, avînd ca subiecte întîmplări și momente din lumea plină de farmec a copilăriei, pot fi jucate cu succes de copiii din grădinițe, școliile primare, teatre profesioniste. În multe dintre aceste lucrări copii se vor întîlni cu eroii celor mai cunoscute  basme românești. Ilustrațiile, conținînd schițe de decor și ”portrete” ale personajelor principale, le vor fi de un real folos micilor actori, scenografi și regizori.
Filip, Iulian. Din neamul lui Păcală. / Iulian Filip; – Ch. : Museum, 1996. – 12 p. Este o culegere de poezii interesante și hazlii, dar pline de înțeles pentru copiii de vîrstă preșcolară și școlară mică. Cartea se impune atît prin cuvintele potrivite ale autorului, cît și prin ilustrațiile vii, frumos colorate, atractive realizate de către Sergiu Puică.
Filip, Iulian. Plăcințele cu mărar. / Iulian Filip. Nucul cu o singură nucă. / Iulian Filip; Ed. a 2-a, rev. - Ch. : Prut Internațional, s.a. – 16, 17 p. – Carte ”valet”. 
Cartea apare pentru prima dată în 1999 la editupra ”Prut internațional”. ”Plăcințele cu mărar” conține poezii hazlii, dar pline de lumină scrise cu multă dragoste de către autor pentru copiii săi Adrian și Adriana.
”Nucul cu o singură nucă” conține mai multe povestioare care au ca subiect momente din lumea plină de farmec a copilăriei și a vietăților care ne înconjoară. Poeziile și povestioarele însoțite de ilustrațiile viu colorate ale lui Oleg Cojocaru îi ajută pe micii cititori lucruri bune și frumoase.
Filip, Iulian. Puținul ( m )eu : (antologie poetică de autor) / Iulian Filip. Urmele frumoase / Iulian Filip. – Târgoviște : Bibliotheca ;  Ch. : Cartdidact, 2010. – 103, 35 p. – Carte ”valet”.
Este o carte atît pentru adulți cît și pentru copii. După cum mărturisește autorul ”am visat întotdeauna o carte, pe care să o citească  toți copii, iar părinții să le privească peste umăr: oare ce a găsit bun copiii lor în carte?” În această culegere autorul a ales din toate cărțile sale cele mai dragi și frumoase poezii.
Să trăiți să înfloriți! : Poezia obiceiurilor de iarnă / Florilegiu selectat și pregătit: Iulian Filip. – Ch. : Prut Internațional, 2011. – 224 p.
Iulian Filip a selectat cele mai frumoase colinde, urături, reprezentații teatrale populare, sorcove, urări de semănat, de chiralească, care să-i ajute pe cititori să deschidă poarta spre luminoasele biblioteci, unde e mai multă, mai întreagă zestrea spirituală străveche a neamului nostru. ”Căutați-vă răspunsurile, dar să aveți la îndemînă și aceste ”cuvente din bătrîni”, căci acestea, de cele mai multe ori, hrănesc rădăcinile modernizărilor.” Iulian Filip.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu