17 ian. 2013

Ziua Comemorării lui Mihai Eminescu

Etern elogiu pentru Eminescu
 Dacă, după cum spunea poetul-filozof Lucian Blaga, Ștefan cel Mare constituie  ora astrală de manifestare a energiei militare românești, atunci Mihai Eminescu este steaua de boltă a culturii noastre, a zestrei de simțire și cuget adunate de-a lungul veacurilor ”De la Nistru pîn‘ la Tisa”. La 15 ianuarie, întreaga țară a îmbrăcat simbolic strai de sărbătoare și fiecare a scuturat, în măsura posibilităților sale, cîte o petală de gînd peste destinul zbuciumat al întristatului contemplator al Luceafărului. În cinstea celui mai mare poet, pentru neuitarea și nestingerea luminii eminesciene, filiala A.Russo împreună cu toți iubitorii de frumos, de poezie s-au întîlnit pe 14 și 15 ianuarie pentru a-l sărbători pe geniul poeziei române - M. Eminescu.  
 Startul manifestărilor culturale l-a dat matineul literar-artistic ”Etern elogiu pentru Eminescu”, organizat pe 14 ianuarie în incinta filialei cu cei pasionați de opera lui Eminescu din cadrul clubului ”Universul Tineretului”. Șirul activităților culturale l-a urmat medalionul literar-artistic ”Eminescu e un neam, / Eminescu-i tot ce am”, organizat la Liceul Teoretic ”Ginta Latină”, cu clasa a 3-a. Piesa ”Eminescu”  în interpretarea lui Ion și Doina Aldea Teodorovici a dat startul manifestării, după care a urmat un frumos recital de poezie. Pe parcursul activității, copiii și-au îmbogățit cunoștințele despre viața și opera poetului, au examinat expoziția de carte ”Eminescu – omul deplin al culturii românești”,  au ascultat mai multe cîntece scrise pe versurile lui, au recitat poeziile ”Luceafărul” (fragment), ”Somnoroase păsărele”, ”O, rămîi”, ”Fiind băiat păduri cutremuram”, ”Revedere” și altele. 
Tot în scopul comemorării lui Eminescu, în clasa a 4-a de la liceul ”G. Latină” am organizat ora de lectură  ”Luceafărul lumina și-o revarsă”. Copiilor li s-au comunicat cele mai importante date din viața și activitatea poetului, apoi ei au recitat poezii, au fredonat cîntece. Activitatea s-a încheiat cu recitarea în cor a poeziei ”Legămînt” de Grigore Vieru, poezie închinată lui Mihai Eminescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu