20 sept. 2012

CĂRȚI DE TUDOR OPRIȘ

Expoziția virtuală

Tudor Opriş s-a născut la 26 noiembrie 1926 la Bucureşti, este poet, eseist, traducător, critic şi istoric literar. El a reuşit să prefacă uimitoarea împărăţie a naturii într-un tărîm mirific, unde ştiinţa merge mînă în mînă cu poezia, tainele naturii dezlănţuie poveşti şi legende, sufletul omului se înfrăţeşte mai intim şi mai cald cu florile şi animalele. Tudor Opriş a oferit iubitorilor naturii numeroase cărţi de popularezare, cu teme variate şi atractive, multe dintre ele incluse în lista cărţilor recomandate şcolilor. Pentru publicul larg, pentru tineretul studios şi în special pentru elevi, filiala A. Russo propune cinci  mici enciclopedii:
 Opriş, Tudor. Mica enciclopedie a pietrelor / Tudor Opriş. – Bucureşti : Didactică şi Pedagogică, 2007.- 204p. 
Tudor Opriş crede că piatra poate fi un personaj complex, interesant şi chiar adînc implicat în istoria, civilizaţia şi cultura umanităţii. Piatra crează şi favorizează dezvoltarea vieţii, iar viaţa zămisleşte roca organică. Aceasta asigură refacerea lumii minerale.Acest circuit complementar este subiectul foarte interesantei enciclopedii pe care omul de ştiinţă şi scriitorul Tudor Opriş o oferă mai cu seamă elevilor şi tuturor celor curioşi din fire.
Opriş, Tudor. Mica enciclopedie a bionicii / Tudor Opriş. – Bucureşti : Didactică şi Pedagogică, 2005.- 135p.
Această enciclopedie este o carte pentru inventatori şi pentru constructorii civilizaţiei de mîine, pe cît de pasionată şi originală, pe atît de bogată în idei şi sugestii tehnice. Aceasta este o lucrare dedicată invenţiilor tehnice ale naturii. Autorul, sprijinindu-se în afirmaţiile sale pe o substanţială bibliografie, ne introduce  în secretele lumii înconjurătoare, secrete pe care ştiinţa le-a preluat şi aplicat în invenţiile şi aplicaţiile practice – deplasarea hidrodinamică, flotorul, construcţiile celulare şi atîtea alte descoperiri care au contribuit la progresul umanităţii.
 Opriș, Tudor. Mica enciclopedie a artizanilor naturii / Tudor Opriş. - Bucureşti : Didactică şi Pedagogică, 2006.- 179p.
O excelentă carte despre construcțiile subpământene, terestre și aeriene pe care  viețuitoarele de diferite genuri sau specii le construiesc în jurul nostru, modelînd natura, influențînd chiar viața oamenilor. Autorul distinge multe categorii de artizani din lumea animală, de la cei care sapă galerii la cei care împletesc sau țes în vâzduh. Tot aici puteți găsi curiozități, informații, interpretări care explică o mare parte din necunoscutele naturii.
 Opriș, Tudor. Mica enciclopedie a prieteniilor din natură / Tudor Opriș. – București : Didactică şi Pedagogică, 2007.- 96p.
Această lucrare se referă la una din cele mai pasionate probleme ale biologiei: simbioza, adică însoțirea ființelor aparținând unor grupuri și chiar regnuri deosebite, pentru a face față mai ușor unor condiții speciale de viață. Această enciclopedie înfățișează într-un mod original și atrăgător, cu o remarcabilă bogăție de informații, cele mai variate forme de simbioză. În același timp nu uitați să descoperiți printre rânduri ideea heneroasă și cu adînci indicații pentru om că, și acolo unde domnește lumea oarbă a instinctului, prietenia și întrajutorarea există la fiecare pas și ele se manifestă ca cea mai înaltă formă de apărare și supravețuire a ființelor. 
Opriș, Tudor. Mica enciclopedie a insectelor curioase / Tudor Opriș. – București : Didactică şi Pedagogică, 2007.- 96p.
Această carte ne ajută la cunoașterea insectelor, a fascinantelor biografii ale unora dintre ele. Autorul speră ca isprăvile uimitoare ale insectelor în raport cu gabaritul lor neînsemnat, dovezile de îndemînare, instinctul de organizare sau viclenia de care dau dovadă și pe care această carte se străduie să le prezinte cît mai atrăgător, să-i îndemne pe cititor, indiferent de vîrstă, să se apropie de natura plină de taine ți farmec de care ne înstrăinăm tot mai mult.
 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu