20 sept. 2012

FELICITĂRI PENTRU DARIA RADU

Un compozitor îndrăgostit de cărți și copii

 Cineva spunea că patria omului e acolo unde el are cei mai mulți prieteni. Dacă e așa, atunci patria compozitoarei Daria Radu este una foarte mare, extrem de bogată și incredibil de frumoasă. Ea se numește, de fapt, Planeta Copilăriei, picii de la grădinițe și elevii școlilor noastre fiindu-i cei mai buni și devotați prieteni, pentru care domnia sa a compus zeci și sute de cîntece. Mama, casa părintească, dimineața, soarele, ghiocelul, bunicuța, mugurașul, vrăbiuța, educatoarea, buburuza, grădinița, abecedarul – toate reperele esențiale ale copilăriei prind viață, vrajă și culoare cînd sunt atinse de harul muzical al Dariei Radu. Se vede că e născută sub semnul muzicii. Prin 1952, pe cînd avea doar vreo 5-6 anișori, asculta cu bucurie toate concertele transmise la radio. Cînta frumos și avea un repertoriu bogat și tatăl său, Ignat. Fredona cele auzite în fiecare zi și iată că la vîrsta de opt ani îi surîde norocul: eleva Daria Radu a numită solistă a corului din satul Redi-Cereșnovăț, raionul Soroca. 
 Dorea să devină învățătoare, dar în cele dinurmă a furat-o muzica. A absolvit Școala de Educație Culturală “Elena Sîrbu” din Soroca (1961- 1975) și Institutul de Arte “Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1975-1980), pentru ca mai apoi să lucreze o perioadă de timp ca dirijor de cor și profesoară de muzică în satele Vorniceni și Sadova din raionul Strășeni. După cum a mărturisit ea însăși cu diferite ocazii, întotdeauna a căutat să fie printre copii, să compună cîntece pentru ei. Și a reușit! A pus pe note versurile multor poeți clasici și contemporani, cum ar fi Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Octavian Goga, George Coșbuc, Grigore Vieru, Anatol Ciocanu, Dumitru Matcovschi, Iulian Filip, Constantin Dragomir, Vasile Romanciuc, Ianoș Țurcanu, Arcadie Suceveanu -- și lista este foarte departe de a fi completă. Alegerea inspirată a textelor, a tematicii a făcut ca piesele sale să fie mereu actuale, întotdeauna aproape de psihologia și sensibilitatea copiilor. Iată de ce credem că are dreptate poetul Ianoș Țurcanu cînd spune că “Daria Radu rămîne – prin vocație, prin inspirație – un creator de prima linie”.
Și fiindcă acum, la ceas aniversar, ne aflăm în fața unui pom rodit atît de frumos, să trecem în revistă măcar cîteva dintre cărțile semnate de-a lungul anilor de către Daria Radu: “Clopoțelul de argint”, “Romanița cerului”, “Cîntec de-nceput”, “Zîmbetul primăverii”, “Darul de Crăciun”, “Hai cu mine, copoțel!”, “A venit toamna” etc. Are la activ atît de multe realizări în plan muzical, încît uneori ai impresia că orice lucru pe lîngă care trece devine, în cele din urmă, cîntec. Iar atunci cînd nu mai are texte consacrate la îndemînă, scrie singură versuri inspirate, pe care mai apoi le îmbracă în acorduri pline de frumustțe, dragoste și gingășie.
 Altminteri spus, Daria Radu este muzicianul care împletește magic melodia și cuvîntul într-o aleasă armonie estetică.
La mulți ani și noi realizări profesionale, distinsă doamnă a cîntecului nostru de azi și de mîine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu