16 iun. 2014

Prezentarea unei cărți

Învață să joci șah!
                                       Șahul este piatra de încercare a inteligenței.
Goethe
Jocurile logice sau jocurile minții au un statut aparte atunci cînd vine vorba de manifestarea laturii ludice a personalității umane. La un loc de cinste printer acestea ase află șahul. Acesta este unul dintre cele mai fascinante jocuri logice, un sport al minții prin excelență, menit să dezvolte intelectul și capacitatea de a lua decizii corecte. În realitate șahul este mai mult decît un ”joc”, este o artă și o știință, la propriu.
Istoria șahului începe aproximativ cu 2000 de ani în urmă în India, în imperiul Gupta cînd, plecînd de la niște jocuri de strategie foarte vechi, nobilimea indiană a dezvoltat jocul numit chaturenga. Chaturenga avea ca principale categorii de piese infanteria, cavaleria, elefanții și carele de luptă. Ele au evoluat mai tîrziu în pioni (infanteria), cai (cavaleria), nebuni (elefanții), turele (care de luptă), regele (raja) și regina (mantri).
 Din India, chaturenga a ajuns în Persia, unde cuvîntul ”raj” pentru rege a fost înlocuit cu cuvîntul persan ”șah”, care însemna același lucru. Aici jocul este cunoscut sub numele de ”șatrani” și este îmbunătățit căpătînd în timp forma de azi.
În ziua de astăzi sunt organizate mai multe campionate și olimpiade de șah, atît de talie mondială cît și națională. Cine nu a auzit de celebrii șahiști Lewon Aronjan, Boris Spaski, Boby Ficher, Anatoli Karpov, Garry Kasparov, Anand sau Elmira Scripcenco, Viorel Bologan și Viorel Oirdăchescu din Moldova.
Dacă v-am intrigat și doriți să aflați mai multe despre acest joc sau dacă doriți să începeți să jucați șah, atunci biblioteca “A. Russo” vă vine în ajutor cu o carte cu care recent și-a îmbogățit colecția. 
Powell, Michael. Șahul / Michael Powell. – Ch.,2012.
Această carte te îndrumă pas cu pas în jocul de șah. Are ca supliment o tablă de joc magnetică și cele 32 de piese (16 de culoare albă și 16 negre). În primele pagini autorul descrie detaliat pregătirea tablei de șah și fiecare piesă în parte, accentuînd cele mai principale reguli și dînd mai multe sfaturi utile pentru începători. De asemenea, autorul explică mutările de bază și tacticile de atac și apărare. În această carte autorul dezvăluie mici ”secrete” pe care le putem folosi pentru a deschide în fața tinerilor șahiști – viitori mari maieștri și campioni -  puterea magică a piesei de șah pentru a le altoi dragostea sinceră față de această operă a geniului uman - ȘAHUL.
Vino la bibliotecă, ia cartea și citește-o. Joacă și cîștigă, chiar dacă ești începător. Experții îți oferă sfaturi și îndrumări: urmărește-le și în curînd vei juca șah ca  un mare maiestru!

2 comentarii:

  1. Pare o carte foarte interesantă, neapărat o să trimit copii la bibliotecă. Copiii pot juca acolo șah?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, desigur copiii pot juca șah în bibliotecă. Vă așteptăm cu drag.

    RăspundețiȘtergere