22 dec. 2015

Galaxia Gutenberg

LA CE LUCREAZĂ ÎN PREZENT POETUL IULIAN FILIP? 

Iulian Filip s-a născut la 27 ianuarie 1948, în satul Sofia din raionul Drochia. După cum a mărturisit scriitorul, e din neam de fântânari: majoritatea fântânilor din această localitate pitorească de la nordul Moldovei au fost săpate de străbunicul, bunicul şi tatăl poetului. Tot un fel de fântânar e şi Iulian Filip, care sapă adânc în roca dură a cuvântului pentru a scoate la lumina zilei frumuseţile limbii române turnate în formă de vers. Chiar din anii de şcoală, viitorul scriitor manifesta mai multe înclinaţii artistice: cânta la acordeon, desena, compunea poezii. Totuşi, dragostea de literatură s-a dovedit a fi, până la urmă, ceva mai mare. Şi-a urmat studiile la Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic “Alecu Russo” din Bălţi. După absolvire, tânărul poet e doctorand, apoi cercetător la sectorul de creaţie populară al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Timp de un deceniu şi jumătate a fost şef al Departamentului Cultură al Primăriei municipiului Chişinău. În această calitate, a contribuit din plin la deschiderea mai multor biblioteci de carte românească, a sprijinit crearea
Teatrului Municipal de Păpuşi “Guguţă” şi a Teatrului “Satiricus”. Iulian Filip e unul dintre cei mai harnici şi mai îndrăgiţi scriitori ai copiilor. Generaţii întregi de cititori moldoveni au crescut cu cărţile lui de poezii “Copăcel-copăcel”, “Facă-se voia ta, Sfârlează!”, “Cenuşar voinicul şi Cenuşăreasa mireasa”, “Au vrut melcii să se bată”, “Din neamul lui Păcală”, “Ruga iezilor cei trei”, “Plăcinţele cu mărar” etc. Autor de poezii, basme dramatice, texte de cântece pentru cei mici, Iulian Filip apropie copilul de vraja, fascinaţia şi miracolul textului. Îl sprijină să meargă “copăcel-copăcel” pe cărările vieţii, îl ajută, prin carte, să devină “un om şi jumătate”. Căci nu degeaba spunea Mihail Sadoveanu că omul fără carte este… stâlp, şarampoi cu ochi – şi doar atât! Nu întâmplător în anul 2014 volumul antologic “Urmele mele frumoase” de Iulian Filip, apărut la editura “Prut Internaţional”, a fost selectat  pentru binecunoscutul Program “Copiii Chişinăului citesc o carte”, desfăşurat cu regularitate de către Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu” şi filialele sale.
Pentru o mai bună informare şi comunicare pe traseul numit convenţional scriitor-bibliotecă-cititor, am fost curioşi să aflăm“dezlegare” la întrebarea presantă din titlu: LA CE LUCREAZĂ ÎN PREZENT IULIAN FILIP? Oare ce-ar fi, dragi copii de la 7 până la 70 de ani, să întredeschidem uşor uşa de la laboratorul său de creaţie?
Iată ce ne-a răspuns cu amabilitate poetul:
– Am pe masă două viitoare cărţi, pe care le pregătesc cadou de ziua mea... la anul. Una se va intitula Linii şi cuvinte comunicante 2”, carte numai din bagatelele mele grafice duse pe gânduri, carte numai din desene, învecinate cu numai câteva cuvinte, denumiri, care să ajute lumea privitoare să vadă ce văd eu când mă joc desenând în linii. Altă carte e o carte jucată în mai multe limbi (română, italiană, franceză, spaniolă, engleză şi rusă), dar care porneşte de la o întrebare pe care şi-o pune orişice om ajuns la vârsta mea. Iată ce scriu în deschiderea acestei cărţi, pe care am intitulat-o “NOROC POLYGLOT 3+3: Provocare din viitorul postum”:„Evident că-mi pun şi eu întrebarea ce-o să rămână din atâtea poezii în care m-am întrebat, m-am jucat, m-am mirat, m-am bucurat, m-am întristat. Şi cred că – dintre cele pentru copii – o să se reţină mai îndelung trei poezii: Plăcinţele cu mărar, Au vrut melcii să se bată şi Rochiţa leneşă .Iar pentru cei maturi se poate întâmpla să se reţină aceste trei titluri: De ce mă doare inima, Convalescent şi Lecţiile nopţii. Bag de seamă că la întâlnirile multe pe care le am cam aceste poezii mi-s de punte comunicantă. Și în relația cu traducătorii am remarcat că tot la aceste titluri să ajunge.
În aceeaşi ordine de idei, Editura Prut a trimis la tipografie volumul meu de proze Nuca lui Newton, în care am inclus şi Amintirile din copilăria directorului combinatului patruped de lapte... Şi mai citesc. Am o mulţime de cărţi deschise, însemnate, la pândă – să mă prindă în momentele potrivite, ca să comunicăm... ca lumea! Nu glumesc: comunicarea cu cărţile e viața mea de fiecare zi. Ceea ce v-o doresc și vouă!
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu