15 ian. 2016

Aniversări culturale

SCRIITORUL UMORIST EFIM BIVOL LA 65 DE ANI

Dacă, după cum spunea George Călinescu, epigrama este un strănut literar, tot pe atât de adevărat este că ea, fiind de formă scurtă, e, prin compensaţie, uşor memorabilă. Ca şi scrisul lui Efim Bivol: laconic, plastic, variat şi lesne de reţinut în memorie. Polenul pentru cărţile sale autorul l-a adunat în lumea satului, unde a predat limba şi literatura română, devenind fruntaş al învăţământului public, în transportul comun supraaglomerat, în tot ce îi aud urechile şi îi văd ochii. Sub pana lui, tradiţia se aliază cu inovaţia, formele cristalizate de secole capătă o turnură proaspătă, aidoma ierbii ce răsare, tânără, primăvara.
Efim Bivol s-a născut la 16 ianuarie 1951 în satul Costeşti, raionul Ialoveni. În copilărie îi plăcea foarte mult cartea şi sportul. Scriitorii lui preferaţi erau Ion Creangă, Anton Pann, Mark Twain, Mihai Eminescu şi Vasile Alecsandri. Din sporturi, îi plăceau în mod deosebit fotbalul şi jocul de dame. A făcut studii medii la şcoala din sat şi superioare la Universitatea de Stat din Chişinău, la filologie, secţia ziaristică, pe care a absolvit-o în anul 1974.
A lucrat ca redactor la revistele Pedagogul” şi „Chipăruşul”. În prezent îndeplineşte funcţia de redactor de secţie la revista pentru copii şi adolescenţi a” Mic”. În revista „Alunelul” a publicat poezii, fabule şi ghicitori hazlii începând cu primele numere, adică din anul 1982. A debutat în culegerea colectivă „Dintre sute de catarge” a Editurii „Literatura artistică”. Este autorul cărţilor: Lei-paralei (1985), Curcanul lăudăros (1988), SRL (Scris cu Răspundere Limitată) (1993), Vitamine cu haz (1996), Dar pe asta o ştii? (1996) ş. a. Nu-i este străină nici creaţia lirică, patriotică. Ne vine în susţinerea acestei afirmaţii poemul Ştefan cel Mare” şi un şir de texte pentru cântece populare şi de muzică uşoară. Scrie parodii, epigrame, aforisme şi micronuvele. Premiul I (în grup) la Festivalul Naţional „Constantin Tănase” de la Vaslui (1992), Premiul I, epigramă, la Festivalul „Povestea vorbei” (Nisporeni, 1993), Premiul I la Festivalul de umor de la Cluj (1994) la dueluri epigramatice în duet cu Grigore Drăgan. În ianuarie curent Efim Bivol atinge, pentru prima dată în viaţă sa, vârsta de 65 de ani. Cu această ocazie, îi dorim multă sănătate şi noroc, că în rest ştie foarte bine ce are de făcut şi, mai ales, cum să facă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu