19 mai 2016

Zilele Latinității

...Sunt din munții latiniei
Pe 15 mai 1954 a fost semnata la Madrid Convenția Constitutivă a Uniunii Latine. Aceasta data a fost aleasă pentru a sărbători toți latinii din lume. Scopul Uniunii Latine este de a promova și de a păstra valorile culturale latine, cuprinzând la momentul actual 37 de țări membre. Limbile oficiale ale acestei organizații sunt franceză, italiană, portugheză, română si spaniolă. Decizia de a avea o zi a latinitații a fost luată mult mai târziu, în anul 2000 în cadrul celui de-al XIX-lea Congres al Uniuniii Latine.
Țara noastră a aderat la Convenția pentru crearea Uniunii Latine în 1979. Pe lângă faptul ca limba română este una dintre cele 5 limbi oficiale ale Uniunii, in 1986 s-a decis deschiderea unei reprezentante si la București, sediul central fiind in Franta. Pe 15 mai in fiecare țara latina, printre care si Romania, au loc diverse activitați având ca tema latinitatea: organizând de atunci concursuri internaționale multibilingve, expoziții de carte latină, spectacole, concerte, derulari de filme etc.
În perioada 15-20 mai 2016 în Liceul Teoretic ”Ginta Latină”, s-au organizat și desfășurat Zilele Latinității. În cadrul parteneriatului elevii clasei a 2c și a 2b acest liceul (profesoarea d-na Zinaida Untilov) a vizitat biblioteca A.Russo cu tema ”Sunt din munții latiniei”. Elevii au cîntat și au recitat poezii despre Moldova, obiceiurile și tradițiile ei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu