13 mar. 2011

Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi Republica Moldova

Francofonia
Termenul de "Francofonie" a fost utlizat, pentru prima dată, la sfârşitul secolului al XIX-lea, pentru a desemna spaţiile geografice inde limba franceză era folosită în mod curent. În anii 1950-1970, s-a promovat ideea unei comunităţi francofone, fapt care a condus la crearea primelor organizaţii şi instituţii francofone. La 20 martie 1970, s-a înfiinţat Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), cu sediul la Paris, unica organizaţie interguvernamentală şi principalul operator al Mişcării Francofone. Începând de la această dată, ziua de 20 martie marchează "Ziua Internaţională a Francofoniei".
Structura
Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) este o instituţie înfiinţată pe baza limbii franceze şi a valorilor comune. OIF reuneşte 53 de state şi de guverne membre, 2 membri asociaţi, alături de 13 observatori. Aceasta gestionează caţiunile în domeniul politicii internaţionale şi a cooperării multilaterale. Organizaţia Internaţională a Francofoniei este condusă de un Secretar general şi cuprinde un Administrator, o Delegaţie a Drepturilor Omului, a păcii şi a democraţiei, direcţii de programe şi sprijinire, servicii şi, de asemenea, filiale permanente şi birouri regionale.
Misiunea
Organizaţia Internaţională a Francofoniei promovează o acţiune în favoarea păcii, democraţiei şi a drepturilor omului, şi animă în toate domeniile o unitate între membrii săi. Aceasta aduce, în caz de necesitate, statelor şi guvernelor membre un sprijin în elaborarea sau consolidarea propriilor politici sectoriale. OIF acţionează pentru ţările din Sud şi în tranziţie, dobîndind mijloacele de stăpânire a proceselor pentru propria dezvoltare şi care să genereze o dinamică proprie pentru o dezvoltare umană şi socială durabilă şi echitabilă. În noiembrie 2004, comunitatea francofonă şi-a elaborat, cu acazia celui de-al X-lea Sommet al Francofoniei, un plan de acţiune multilaterale clar şi inedit, fixat pe o perioadă de zece ani:
1. Limba franceză şi diversitatea culturală şi lingvistică. Francofonia a vegheat asupra renaşterii limbii franceze cu un instrument de comunicare şi un vector cultural şi, prin extensie, ca o limbă de comunicare internaţională, de învăţământ şi de suport al unui dinamism intelectual ştiinţific şi cultural inovator.
2. Pace, democraţie şi drepturile omului. Francofonia intenţionează să contribuie semnificativ la promovarea păcii, democraţiei şi la susţinerea statului de drept şi drepturilor omului, punân accent pe prevenire. Oviaţă politică calmă şi satisfacţia cetăţenilor de a se bucura de toate drepturile lor,obiective ale Declaraţiei de la Bamako, sunt întra-adevăr considerate indispensabile ale dezvoltării durabile.
3. Educaţia, formare, învăţământ superior şi cercetare. Educaţia înţeleasă în sensul larg, ca acces la autonomie şi informare pentru toţi, începe prin accesul tuturor copiilor la studii primare fără distincţie între sexe. Aceasta implică,într-o abordare integrată de la studii superioare, o educaţie şi o formare permiţând accesul la muncă.
4. Dezvoltare durabilă şi solidaritate. Angajată să acţioneze pentru o dezvoltare durabilă, Francofonia susţine îmbunătăţirea guvernării economice, dezvoltarea capacităţilor, concentrarea şi identificarea de strategii comune în cadrul marilor negocieri internaţionale. Această misiune este strîns legată de capacitatea statelor de a se integra în economia mondială şi de lupta eficace sărăciei, element al strategiei lor naţionale de dezvoltare durabilă.
Membrii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei
OIF grupează 53 de state şi guverne, 2 membri asociaţi şi 13 membri observatori, amplasaţi pe cinci continente, unite prin folosirea în comun a limbii franceze. Vorbită de 175 de milioane de persoane, limba franceză are statut de limbă oficială, singura sau cu alte limbi, în 32 de state şi guverne membre OIF.
EUROPA: Albania, Belgia, Andorra, Austria, Bulgaria, Cipru, Comunitatea franceză a Belgiei, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Franţa, Grecia, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Moldova (Republica Moldova a aderat la Organizaţia Internaţională a Francofoniei în februarie 1996, deţinând statutul de stat membru), Monaco, Polonia, Rep. Cehă, Serbia, Elveţia, Ucraina. Africa Centrală,Africa de Vest, Africa de Esr şi Oceanul Indian, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, America-Caraibe, Asia-Pacific.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu