14 aug. 2013

Revistă bibliografică

Miturile și legendele lumii
Legendele și miturile popoarelor antice sunt, probabil, una dintre cele mai interesante comori ale civilizației. Fiecare națiune, țară, civilizație și-a creat mituri și legende proprii despre eroi curajoși, zei puternici, conducători cu mînă forte ai lumii antice, toate acestea fiind transmise din generație în generație. Totodată, legendele și miturile s-au dezvoltat, s-au perfecționat pe parcursul anilor, încorporînd în ele experiența colectivă a omenirii, în așa fel reflectînd punctul lor de vedere asupra ordinii mondiale, asupra moralității și frumuseții.
       Legenda este o poveste poetică despre un eveniment istoric în care personajele principale – de obicei, eroi în adevăratul sens al cuvîntului – sunt implicate direct în evenimente  alături de zei și alte forțe supranaturale. Legendele, de regulă fiind niște relatări orale, au fost adesea puse pe muzică și astfel au trecut din gură-n gură la diferite popoare.
       Cuvîntul ”mit” este de origine greacă și înseamnă narațiune care transmite percepțiile, viziunea oamenilor asupra lumii, asupra locului omului în această lume, asupra provenienței a tot ce este pe pămînt despre zei și eroi, despre minuni și transformări miraculoase. Acțiunea mitului se desfășoară cînd în lumea zeilor, cînd în lumea subterană. Dar întotdeauna ele reflectă experiența istorică și culturală a acelei lumi în care au trăit oamenii ce le-au creat.
       Pînă în prezent miturile, legendele, poveștile sunt la fel de populare ca acum mulți ani în urmă. Dar pentru ce ele sunt necesare omului contemporan? Pentru aceea că ele se află la baza culturii de azi și multe capodopere ale literaturii, picturii, sculpturii ar rămîne neînțelese fără buna cunoaștere a bogatei moșteniri mitologice din diferite țări. Priviți asupra istoriei lumii antice cu ochii strămoșilor  noștri și astfel vă veți lăsa purtați în lumea misterioasă a miturilor și legendelor!
          O nouă colecție de carte se intitulează ”Miturile și Legendele Lumii” și este dedicată copiilor care vor să-i cunoască pe eroiii din cele mai frumoase legende ale lumii antice și marile epopei ale Evului Mediu. Noi propunem atenției dumneavoastră două cărți din această colecție:
Cavalerii Mesei Rotunde”. Mulți sunt regii din trecut despre ale căror fapte de vitejie se mai povestește și astăzi, dar puțini dintre ei se pot lăuda cu faima de care s-a bucurat, se bucură și se va bucura regele Arthur din tărâmul fantastic Logres. Tânărul rege, care abia împlinise șaisprezece ani, își va străbate regatul în lung și-n lat, apărându-i pe cei buni și luptându-se cu cei răi, acoperindu-se de glorie și dobândind faima de mare înțelept.Această carte e o versiune romanțată a fascinantelor aventuri ale Cavalerilor Mesei Rotunde și ale doamnelor lor.
Eneida – Aventurile lui Enea”. Eneida, considerată epopeeanațională a romanilor, are o valoare și o semnificație aparte pentru toate popoarele care se mândresc cu o descendență latină. Protagoniștii ei sunt, de fapt, strămoșii locuitorilor Peninsulei Italice, care vor coloniza ulterior nenumerate teritorii, inclusiv cele ale daco-geților. La toate acestea se adaugă farmecul aventurii prin care trece Enea.
       După o incursiune în lumea umbrelor, eroul găsește în cele din urmă țara făgăduinței, la gura de vărsare a Tibrului. Iată de ce veți fi vrăjiți descoperind Eneida.
Viviane Koenig, profesoară și scriitoare franceză, în cărțile sale – uneori ilustrate de ea însăși – tinde să actualizeze pentru tineri legendele vechi cu un uimitor grad de exactitate.
Descoperirea ori redescoperirea zeilor, zeițelor și eroilor Greciei antice ne rezervă întotdeauna o mulțime de surprize. Cea mai renumită dintre toate aceste istorii este povestea faimosului război troian, un război ce izbucnește în ziua în care divinitățile grecești trebuie s-o aleagă din rândurile lor pe cea mai frumoasă dintre zeițe... Cartea ”Cele mai frumoase mituri ale Greciei” înclude cele 13 istorii, in care se relatează despre raporturile conflictuale dintre oameni si zei.
 Roma, romanii și celebrul Iulius Cezar! Credeți că știți totul despre ei! Totuși, o mulțime de istorii uitate așteaptă să fie descoperite în adâncul vechilor cărți. Unele sunt cunoscute, altele nu, dar aceste povestiri alcătuiesc una și aceeași istorie: cea a lui Eneas și a urmașilor săi, cea a nașterii Romei. Porniți la descoperirea numeroaselor mituri ale Romei antice, de la cele mai cunoscute la cele mai uimitoare cu cartea ”Cele mai frumoase mituri ale Romei”!
 Cinsprezece povești din cartea ”Cele mai frumoase mituri ale Asiei” nu sunt inventate, ci sunt descoperite în texte foarte vechi, sacre sau populare, istorii povestite de secole. Unele sunt texte religioase pe cât de celebre, pe atât de însemnate, celelalte aparțin unor vechi religii, uitate astăzi, dar totuși ele sunt extraordinare și ne conduc în numeroase țări ale Asiei, cel mai vast continent din lume. Sunt povești, în care apar laolaltă zei, oameni și animale.
       Cursul de lecții „Mitologie generală”, realizat de către Valentina Ursu și Valentina Samoilenco, se înscrie în contextul studiilor științifico-didactice și prezintă interes ca obiect de studiu, profunzime și plenitudine. El este o exegeză orientată spre cunoașterea diverselor aspecte: mitologic, istoric, etnologic, filosofic, antropologic și pedagogic al subiectului examinat. Cursul poate fi folosit atît de studenți, cît și de cadrele didactice.
Atenției cititorilor noștri propunem și alte legende și mituri din colecția bibliotecii noastră:
  -  Lagerlof, Selma. Legende despre Isus / Selma Lagerlof; trad. din suedeză: V. Mirea-Person. – București: Universal Dalsi; Ch.: Ed. Uniunii Scriitorilor, 1996.
  -  Poveștile și legendele bătrînei și bunei Moldove / culeg.: Alexandru Vasiliu. – Iași: Nasticor; Ch.: Vector, 2008.
  -  Legende strămoșești / ed.: Silvia Ursache. – Ch.:Silvius Libris, s. a.
  -  Legende populare românești / select.: Constantin Dragomir. – Ch.: Litera, 1997. – (Biblioteca școlarului. 129)
  -  Rubinstein, Rebecca. Miturile Egiptului antic / R. Rubinstein; trad.: V. Mândâcanu.     – Ch.: ARC, 2008.
  - Ilaș, Ioan. Legendele Greciei Antice / Ioan Ilaș. – Iași: Casa Editorială Regina, s. a.
  -  Schmitt Pantel, Pauline. Zeii și zeițele Greciei explicați copiilor / P. Schmitt Pantel; trad. din fr.: D. Onofrei. / Ch.: Cartier, 2008. – (Verde)
  -  Ludemis, Menelaos. Theseu, fiul gloriei / M. Ludemis. – Ch.: Ed. Uniunii Scriitorilor, 1996.
  -  Legende indiene / antol.: Vasile Andru. – Ch.: Prometeu, 1999.
  - Camilar, Eusebiu. Povestiri eroice / E. Camilar. – Ch. 1993.
  -  Mardare, Marcela. Legende despre flori / Marcela Mardare. – Ch.: Ruxanda, 2007.

2 comentarii:

  1. Mulţumim pentru această informaţie,neapărat vom consulta aceste cărţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. În filiala noastră sunt toate cărțile prezentate, vă așteptăm cu drag la bibliotecă.

    RăspundețiȘtergere