19 mar. 2015

PROGRAMUL “CHIȘINĂUL CITEȘTE O CARTE” A DEMARAT

Conceput ca o modalitate de propagare a literaturii basarabene contemporane și, totodată, ca o formă de modelare sufletească a cititorilor de toate vîrstele, Programul Chișinăul citește o carte, desfășurat în fiecare an de BM „B. P. Hasdeu” și filialele sale, propune pentru ediția curentă trei apariții editoriale selectate riguros de către un juriu competent:

”În cămașă de cireașă”  de Arcadie Suceveanu,
”Petale de mac” de Mihail Curicheru și romanul
”Țesut viu. 10x10” de Emilian Galaicu-Păun.
Poet și eseist reprezentativ al generației optzeciste, Arcadie Suceveanu reușește întotdeauna să facă din viers un spectacol de zile mari, drept dovadă fiind și volumul “În cămașă de cireașă”, care a devenit, în România, cea mai bună carte pentru copii editată în anul 2014. Așa cum îi stă bine unei ediții pentru cititorii de vîrstă preșcolară și școlară, volumul beneficiază și de o ținută grafică de excepție, realizată de către pictorul-grafician Stela Damaschin-Popa. Pe lîngă valoarea sa literară de netăgăduit, „Petale de mac”, cu două compartimente principale: proză și publicistică, este concomitent și un pios omagiu adus scriitorului interbelic Mihail Curicheru (1910-1943), victimă a dictaturii staliniste. Talent strălucitor nimicit în floarea vîrstei, Mihail Curicheru a fost, după cum scria regretatul George Meniuc, „un om minunat al acestui meleag la fel de minunat”. „Țesut viu. 10x10” de Emilian Galaicu-Păun într-adevăr este un roman viu, incitant, inovator, în care fiecare cuvînt e la locul lui. Se vede că e scris cu pasiune, cu plăcere, iar aceasta se transmite și cititorului. Bun povestitor, autorul știe să-l ia în mîini pe cititor și nu-i dă drumul pînă la sfîrșitul cărții.

Ca și scrisul, cititul este un factor modelator, care îl face pe om mai liber, mai puternic și mai bogat sufletește – imperativ căruia îi răspund cu prisosință cărțile propuse pentru lectură pe anul 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu