18 nov. 2015

Copiii și drepturi

   Şi copiii au drepturile lor
Dacă ai până la 18 ani, eşti considerat(ă) copil şi te bucuri de toate drepturile scrise în Convenţia privind Drepturile Copilului. Convenţia dată oferă fiecărui copil atât o protecţie de care are nevoie cât şi o lume sigură, în care să se poată dezvolta sănătos.
Drepturile copilului, aşa cum sunt ele înscrise în Convenţia privind Drepturile Copilului, pot fi grupate în 4 categorii pentru a fi înţelese mai uşor:
Prima categorie ţine de drepturile la supravieţuire. Normele date prevăd că fiecare copil are dreptul la:
alimente hrănitoare şi sănătoase;
apă potabilă ;              
adăpost;
îmbrăcăminte.
A doua categorie ţine de drepturile copiilor la dezvoltare, printre care se numără şi:  
familia;  
dragoste;
biblioteci;
locuri de joacă;
poveşti.
De asemenea, copiii au dreptul la distracţie şi odihnă, la participarea în activităţi culturale, la toate formele de educaţie – în şcoală şi în afară şcolii, la informare şi la propria religie. Părinţii, mama şi tatăl, sunt principalii responsabili de asigurarea dezvoltării copilului, iar statul trebuie să-i ajute în această sarcină.
A treia categorie reprezintă drepturile la protecţie. Astfel, Convenţia protejează copiii împotriva:
exploatării prin muncă ;
vânzării copiilor.
Şi ultima categorie ţine de drepturile copiilor la participare. Astfel, copiii au dreptul să-şi exprime părerile în toate problemele care îi privesc, să discute lucrurile pe care ei le cred importante, să caute şi să primească informaţii de care au nevoie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu