24 dec. 2015

La cumpăna dintre ani

 PRIMIŢI  URĂTORII?
E timpul poveştilor, al sărbătorilor de iarnă pline de farmec şi fast, când din munţii tradiţiilor seculare coboară la geamurile noastre colindători, urători, pluguşoare, urşi, capre şi căluţi alegorici. E momentul să dăruim, să iertăm, să fraternizăm şi să ne bucurăm împreună cu ceilalţi. Misterul zilelor de iarnă e taina Crăciunului şi speranţa unui nou început de an. Iubirea şi armonia sunt cele mai frumoase cadouri râvnite de fiecare.
Este ceva asemănător cu spiritul de toleranţă, de jovialitate şi bună înţelegere pe care îl degajă constant o casă a cărţii, căci biblioteca este, prin definiţie, o oază întremătoare, o republică, o patrie a pasiunilor domolite, a baricadelor etnice şi religioase dărâmate pentru totdeauna. Aici, departe de lumea dezlănţuită a patimilor politice, Homer se întreţine amical cu Cehov, Sadoveanu cu Dickens, Dostoevski cu Thomas Mann, Stere cu Hugo, Mark Twain cu Omar Khayam, Druţă cu Tolstoi ş. a. m. d. Ce ţară liniştită, ce oameni cumsecade!
Cum să învingem accesele de furie, nevoia presantă de a izbucni, de a lua la palme Universul? Ar trebui, probabil, să facem pe dată o scurtă, măcar o scurtă plimbare într-o bibliotecă. Eh, dacă lumea întreagă ar fi o bibliotecă, toate ar fi bune şi armonioase pe pământ!
Anume aici, după cum spune poetul Vasile Romanciuc, „vine sufletul
să se bucure, gândul
să muncească, vederea
să împrumute lumină”.
Totodată, să nu uităm că intermediarul, cureaua de transmisie dintre carte şi cititor nu este altul decît bibliotecarul, cel care zilnic toarnă ulei în candela dăinuirii noastre prin cuvânt, prin imagine şi informare.
Acum, la cumpăna dintre ani, noi, echipa filialei Alecu Russo”, le dorim tuturor colegilor de breaslă, tuturor utilizatorilor noştri un Revelion fericit şi plin de lumină. Noul an se deschide ca un volum nescris cu 365 de pagini imaculate. Vă dorim fiecăruia în parte să le completaţi doar cu fapte bune, cu performanţe la locul de activitate, iar atunci când veţi ajunge la sfârşitul volumului să trăiţi din plin bucuria visurilor împlinite!
La Mulţi ani şi toţi cu bani, căci sănătatea goală e pe 
  jumătate boală!
- Câte pene pe cucoş – atâţia copii şi nepoţi burduhoşi!
- Hăi, hăi şi mai îndemnaţi, măi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu