24 feb. 2016

CUNOAŞTE-ŢI ŞI IUBEŞTE-ŢI ORAŞUl. CHIŞINĂU 580

MONUMENTELE CHIŞINĂULUI: ALEEA CLASICILOR
Atunci când vine vorba despre capitala ţării noastre, aproape în toate cazurile părerile sunt împărţite, pendulând dintr-o extremă în alta. Unii, bunăoară, o numesc oraş-poveste sau aşezare de vis, iar alţii nu văd decât praf, gropi în asfalt într-o  aglomerare umană care lasă mult de dorit. Pe când adevărul se află undeva la mijloc: Chişinăul este un oraş normal, cu numeroase monumente şi locuri de interes istoric şi cultural. Care trebuie cunoscute, apreciate la justa lor valoare şi perpetuate în timp. De ce? Pentru ca lumea, inclusiv elevii din clasele mici, să fie bine informată asupra acestei vetre de cultură, istorie şi civilizaţie. Iar oraşul nostru trebuie cunoscut cât mai profund, multilateral, fiindcă omul nu poate stima, nu poate preţui, nu poate iubi cu adevărat ceea ce nu cunoaşte…
Astfel a debutat la Liceul Teoretic Ginta Latină (cl. a III-a D”; diriginte dna Angela Sava) din sectorul Ciocana ora de lectură “Monumentele Chişinăului”, în cadrul căreia elevilor le-a fost prezentată una dintre cărţile de vizită ale capitalei noastre: Aleea clasicilor.
Având la bază o idee mai veche a sculptorului Alexandru Plămădeală (1888-1940), Aleea clasicilor a fost inaugurată oficial la 29 aprilie 1958, la insistenţa Uniunii Scriitorilor din Moldova, în fruntea căreia se afla atunci poetul Andrei Lupan. Podoabă artistică de preţ, aleea devine din acel moment nu doar un semn de supremă dovadă de preţuire a înaintaşilor, ci şi unul de recunoaştere a
istoriei şi spiritualităţii noastre. Prin cultul reprezentanţilor lui cei mai de vază, neamul capătă, astfel, o speranţă de viitor. De la inaugurare şi până în prezent, Aleea clasicilor literaturii române este locul unde se desfăşoară periodic manifestări culturale, diverse târguri de carte şi recitaluri de Ziua Poeziei şi Ziua Limbii Române. Prin frumuseţea ei sobră şi nobilă, Aleea Clasicilor se bucură de cea mai mare atracţie pentru locuitorii capitalei, dar şi pentru vizitatorii ei atât din ţară, cât şi de peste hotare. 
 Apoi acest tablou despre trecutul şi prezentul ansamblului sculptural din centrul Chişinăului a fost întregit de miniconcursul de erudiţie Busturile căror scriitori se află pe Aleea Clasicilor?”, la care elevii au participat activ, pe parcurs amintindu-şi totodată de poveştile lui Ion Creangă, de fabulele lui Alexandru Donici, de pastelurile lui Vasile Alecsandri etc. Întrebaţi, în cadrul unei anchete ad-hoc, “În ce oraş aţi vrea să trăiţi la maturitate”, 17 din cei 25 de elevi au răspuns că pledează pentru oraşe din Occident, unde, cred ei, banii stau la îndemâna oricui ca frunzele pe copaci. E bine sau e rău? Nu e nici bine, nu e nici rău… E o catastrofă. E slut. E foarte slut la bieto-dacul Prut!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu